Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa gulaszowa pikantna

Składniki na 6 porcji:
  • 20 dag chudej wołowiny
  • 20 dag chudej wieprzowiny
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 zielona papryka
  • 3 cebule
  • 3 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
Na początku rozpuść w 6 szklankach wrzątku kostki bulionu. Potem pokrój w ćwierćplasterki i zeszklij na oliwie cebulę. Dołóż pokrojone w kostkę mięso, chwilę smaż, mieszając, a następnie podlej kilkoma łyżkami bulionu warzywnego i duś pod przykryciem.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, wrzuć obrane ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę. Wtedy też wlej wrzący bulion, gotuj jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, całość zagotuj.

Zupę podawaj w ogrzanej wazie lub wprost na talerzach, posyp posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...