Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa piwna wykwintna

Składniki na 6 porcji:
  • 6 szklanek jasnego piwa
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka cukru
  • garść suszonych moreli, jabłek i dużych rodzynek bez pestek
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
Wypłukane i osączone owoce włóż do garnka, zalej piwem (ćwierć szklanki zostaw na później), przykryj pokrywką i odstaw na 45 minut w chłodne miejsce. Następnie dodaj cukier, miód, gałkę muszkatołową i cynamon, po czym gotuj 30 minut pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając).

Miękkie już owoce wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do osobnego naczynia. Zalej je szklanką gorącego piwa i zmiksuj. Mąkę dokładnie rozetrzyj z żółtkami i rozprowadź pozostawionym zimnym piwem, po czym - ciągle mieszając - wlej resztę ciepłego jeszcze piwa i włóż zmiksowane owoce. Postaw garnek na małym ogniu i wciąż mieszając - gotuj, aż zupa zgęstnieje.

Przed podaniem zupę piwną oprósz gałką muszkatołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...