Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa pomidorowa pożywna

Składniki:
  • 1 mała porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
  • mielona ostra papryka
  • sól
Włoszczyznę umyj, obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oleju, dodaj mielone mięso i smaż, rozdrabniając widelcem tworzące się grudki. Do podrumienionego mięsa włóż włoszczyznę i razem krótko podsmaż, wciąż mieszając.

Wlej do garnka 6 szklanek wrzącej wody, dodaj mięso z warzywami i gotuj około 25 minut.

Z mąki i jaja zagnieć twarde ciasto, zetrzyj je na grubej tarce, wsyp do zupy i gotuj, aż kluski zmiękną. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, ponownie doprowadź zupę do wrzenia i przypraw do smaku, a następnie uzupełnij wodą - około 1,5-2 litrów. Na talerzu posyp posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...