Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Skandynawska zupa z owoców dzikiej róży

Składniki:
  • 50 dag owoców dzikiej róży
  • 1 1/2 litra wody
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki drobno posiekanych migdałów
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4-5 łyżek śmietany
Oczyszczone i umyte owoce zalej wodą z otartą skórką z cytryny i pogotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj, przetrzyj przez sito, wsyp cukier i jeszcze raz zagotuj.

Następnie dodaj rozprowadzoną w 1-2 łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą i - mieszając - gotuj dalej na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje.

Po przestudzeniu wlej sok z cytryny i śmietanę, wymieszaj, i odstaw w zimne miejsce. Tuż przed podaniem wymieszaj z posiekanymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...