- 50 dag świeżych borowików
- lub 7 dag suszonych borowików
- 4 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
- 6 sporych ziemniaków
- 1 cebula
- 10-15 dag szynki wędzonej lub ogonówki
- 1 łyżka oleju
- kilka łyżek gęstej niekwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
- jarzynka
- pieprz
- sól
Wszystko to gotuj razem, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie. Część ziemniaków wyjmij łyżką cedzakową, zmiksuj lub rozgnieść widelcem i zagęść nimi zupę, dołóż pokrojoną w paski wędlinę i przyprawy (jarzynka, pieprz i sól), znów chwilę gotuj razem. Po zdjęciu z ognia wlej śmietanę. Na talerzach posyp posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz