Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa borowikowa z szynką

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag świeżych borowików
  • lub 7 dag suszonych borowików
  • 4 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
  • 6 sporych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10-15 dag szynki wędzonej lub ogonówki
  • 1 łyżka oleju
  • kilka łyżek gęstej niekwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
  • jarzynka
  • pieprz
  • sól
Świeże grzyby starannie oczyść, dokładnie opłucz, osącz i pokrój na cienkie paski. Teraz zalej 2 szklankami wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Suszone grzyby dokładnie wypłucz i po 2 godzinach moczenia w 2 szklankach wody gotuj (w tej samej wodzie) na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową, przestudź, pokrój w paski i z powrotem włóż do wywaru. Następnie dodaj do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, obrane ziemniaki oraz rosół wołowy.

Wszystko to gotuj razem, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie. Część ziemniaków wyjmij łyżką cedzakową, zmiksuj lub rozgnieść widelcem i zagęść nimi zupę, dołóż pokrojoną w paski wędlinę i przyprawy (jarzynka, pieprz i sól), znów chwilę gotuj razem. Po zdjęciu z ognia wlej śmietanę. Na talerzach posyp posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...