Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa pomarańczowa

Składniki:
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka przegotowanej wody
Dokładnie umyte i sparzone pomarańcze obierz ze skórki. Usuń białą warstwę (albedo), a pomarańczową skórkę pokrój w cienkie paseczki, zalej wrzątkiem, doprowadź do wrzenia, po czym osącz na sicie. Wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu 20-25 minut. Przecedź. Wywar zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną zimną wodą (2-3 łyżki), dodaj miód i wino, gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zupa zgęstnieje. Ostudź, dodaj pomarańcze pokrojone w kostkę (bez pestek), śmietankę i sok z cytryny, wymieszaj, schłódź.

Potrawę podawaj samą lub z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...