Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa krem z jabłek i pietruszki

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag pietruszki
  • 25 dag kwaskowatych jabłek
  • 2 cebule
  • 3 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 2 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
Oczyszczoną pietruszkę i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) pokrój na kawałeczki, a cebulę posiekaj. Przez kilka minut duś wszystko razem na oleju (uwaga: nie smaż, lecz duś).

Wlej bulion i dodaj liście laurowe. Gotuj pod przykryciem, aż pietruszka zmięknie, a następnie wyjmij liście laurowe. Zupę zmiksuj, dodaj śmietankę, masło i sól, po czym posyp ją natką.

Zupa jest pyszna i na gorąco, i na zimno, z małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...