Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa ze świeżego szczawiu

Składniki na 4 porcje:
  • 20 dag świeżego szczawiu
  • 1 łyżka oleju
  • 4 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
  • przyprawa do zup, sosów, sałatek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Szczaw przebierz, odetnij grubsze ogonki, odłóż kilka listków, a resztę drobno posiekaj i duś na oleju. Rzodkiewki umyj, następnie poszatkuj na cienkie plasterki.

Maślankę zmiksuj lub rozmieszaj trzepaczką z ostudzonym szczawiem. Dodaj rzodkiewki, grubo posiekany szczaw i dopraw przyprawą do zup. Ostudź i wstaw do lodówki.

Chłodnik podawaj w bulionówkach lub kamionkowych miseczkach, koniecznie udekorowany świeżą zieleniną. Aby wzbogacić smak, do każdej porcji zupy możesz dodać połówkę jaja ugotowanego na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...