Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z awokado

Składniki na 4 porcje:
  • 2 duże awokado
  • 3 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • 1 filet z piersi kurczaka (ok. 30 dag)
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka wytrawnego sherry
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Umyty i osuszony filet z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i skórką z cytryny i ugotuj w rosole, po czym go odcedź i ostudź.

Połącz śmietanę, śmietankę i sherry. Obrane owoce awokado przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ zmiksuj z sokiem z cytryny. Zimny już filet z kurczaka potnij w cienkie paski.

Przecedzony bulion podgrzej (nie dopuszczając do wrzenia), wlej przygotowaną śmietanę i piure z awokado, dodaj pokrojone mięso i zieloną pietruszkę, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...