Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa piwno-cebulowa

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 25 dag miąższu bułki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
Cebulę pokrój i poduś z masłem, ale jej nie rumień. Zalej bulionem, dodaj piwo i miąższ bułki. Wszystkie składniki gotuj 30 minut, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Przestudzoną zupę zmiksuj, dodaj szczyptę startej gałki muszkatołowej i zapraw śmietaną. Na koniec zupę podgrzej, a już bezpośrednio na talerzach posyp natką pietruszki - podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...