Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Szparagowa zupa francuska

Składniki na 6 porcji:
  • 4 pęczki jasnych szparagów
  • 3 szklanki rozcieńczonego bulionu drobiowego w płynie
  • 8 dag masła
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub zmielonego ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 22-proc.
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jarzynki
  • cukier
  • sól
Szparagi umyj i obierz, główki odetnij i odłóż, a łodygi pokrój na nieduże kawałki i wraz z zawiązanymi w kawałek gazy obierzynami zalej wrzącym bulionem. Całość gotuj pod przykryciem. Po 15 minutach obierzyny usuń, łodygi wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miseczki, a do gotującego się wywaru wrzuć na 4-5 minut główki szparagów. Po ich wyjęciu ponownie włóż łodygi szparagów, jeszcze chwilę gotuj, po czym zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.

Z mączki ryżowej i masła zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją zimnym mlekiem. Wlej do zupy, zagotuj, dopraw do smaku Jarzynką, szczyptą cukru i solą. Zdejmij z ognia, zapraw żółtkami rozbełtanymi ze śmietaną, po czym wrzuć główki szparagów.

Zupę podawaj - wedle uznania - w filiżankach lub na talerzach - doskonale smakuje z grzaneczkami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...