Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Składniki na 6 porcji:
  • 3/4 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej)
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól
Soczewicę wypłucz, osącz, włóż do garnka i zalej 8 szklankami zimnej wody. Po 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler). Dodaj także liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu 25 minut.

W tym czasie pokrój w paski boczek i przesmaż z posiekaną cebulą. Dołóż go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotuj. Przypraw sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Taką zupę można też gotować bez boczku (na koniec trzeba wówczas dodać trochę masła). Równie smaczna jest ugotowana w ten sam sposób zupa grochowa (groch łuskany trzeba zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, potem osączyć, zalać świeżą wodą i gotować godzinę; potem postępować jak z soczewicą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...