Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa nicejska

Składniki:
  • 80 dag filetów z morszczuka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 4-6 ziarenek pieprzu
  • 6 twardych mięsistych pomidorów
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 5 szklanek bulionu warzywnego w płynie
  • (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
  • sól
  • pieprz
Osuszone filety skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Dokładnie umyty por potnij w cienkie plasterki, cebulę - w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Zeszklij cebulę na rozgrzanym w rondlu oleju, zmieszaj ją i podsmaż z porem i czosnkiem, a następnie dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i tymianek a po lekkim skropieniu wrzątkiem przykryj, i podduś przez około 10 minut.

Filety z ryby pokrój w kostkę, dodaj do cebuli razem z obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami, całość zalej winem i duś pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

Zagotuj bulion, wrzuć do niego obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i - po 15 minutach gotowania - dodaj pokrojone w paseczki oliwki i rybę, po czym razem pogotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...