- 80 dag filetów z morszczuka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 duży por (tylko biała część)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanych świeżych listków tymianku
- 1 liść laurowy
- 4-6 ziarenek pieprzu
- 6 twardych mięsistych pomidorów
- 2-3 duże ziemniaki
- 2 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek
- 2 łyżki oleju
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 5 szklanek bulionu warzywnego w płynie
- (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
- sól
- pieprz
Zeszklij cebulę na rozgrzanym w rondlu oleju, zmieszaj ją i podsmaż z porem i czosnkiem, a następnie dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i tymianek a po lekkim skropieniu wrzątkiem przykryj, i podduś przez około 10 minut.
Filety z ryby pokrój w kostkę, dodaj do cebuli razem z obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami, całość zalej winem i duś pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
Zagotuj bulion, wrzuć do niego obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i - po 15 minutach gotowania - dodaj pokrojone w paseczki oliwki i rybę, po czym razem pogotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz