Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Żółte placuszki z kaszy jaglanej

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 30 dag marchwi (może być również dynia)
  • 2-3 jaja
  • szczypta proszku do pieczenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej do smażenia
Kaszę zalej 3 szklankami zimnej wody, posól i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozklei. Obierz marchew lub dynię i zetrzyj na tarce do jarzyn. Dodaj ją do kaszy wraz z jajami, proszkiem do pieczenia, solą i gałką, a następnie wyrób masę. Łyżką formuj placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Możesz również przyprawić placuszki na słodko i podawać je z cukrem pudrem lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...