Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Tymbaliki z kaszy manny

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
Kaszę wymieszaj z jajem, rozgniatając łyżką tworzące się grudki. Wysyp ją na suchą blachę i wstaw na 20-25 minut do nagrzanego piekarnika, co pewien czas rozcierając. Wysuszoną zalej w rondlu 2 szklankami osolonego wrzątku, zamieszaj, dodaj masło i gotuj pod przykryciem na płytce. Pod koniec wsyp natkę.

Zwilżone zimną wodą małe foremki (np. do babeczek) napełnij gorącą kaszą, po czym ugnieć ją łyżką. Ostudzoną wyjmij na talerze i zalej czystą zupą (na przykład rosołem albo pomidorową).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...