Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ragout z kaszą gryczaną

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dag wołowiny
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • cebula
  • ogórek kiszony
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Ugotuj kaszę w 2 szklankach osolonego wrzątku z dodatkiem smalcu i stop pokrojony w kawałki boczek. Wyjmij skwarki, a na tłuszczu obrumień pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę. Całość posól i duś, podlewając winem. Gdy mięso zmięknie, przypraw je pieprzem i majerankiem, a już uduszone wymieszaj ze skwarkami i pokrojonym w cienkie płatki ogórkiem.

Przed podaniem każdą porcję kaszy polej przygotowanym ragoűt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...