- 1 szklanka pęczaku
- 15 dag łuskanego grochu
- 2 plasterki słoniny lub wędzonego boczku
- cząber
- sól, pieprz
- sos cebulowy:
- 2 łagodne cebule
- 1 kostka rosołu wołowego
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Pęczak zalej 3 szklankami osolonego wrzątku, a gdy wchłonie płyn, wstaw do nagrzanego piekarnika, by „doszedł”.
Teraz połącz pęczak z grochem. Dopraw solą, cząbrem i pieprzem, okraś słoniną wcześniej pokrojoną w kostkę i stopioną (lub boczkiem). Podawaj z sosem.
Oto przepis: cebule obierz, posiekaj i przesmaż na smalcu, zasyp mąką, po czym lekko zrumień. Zasmażkę rozprowadź szklanką rosołu z kostki, a na koniec dopraw miodem, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz