Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pęczak z grochem po chłopsku

Składniki:
  • 1 szklanka pęczaku
  • 15 dag łuskanego grochu
  • 2 plasterki słoniny lub wędzonego boczku
  • cząber
  • sól, pieprz
    sos cebulowy:
  • 2 łagodne cebule
  • 1 kostka rosołu wołowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Groch umyj i namocz w letniej przegotowanej wodzie na minimum 5 godzin. Odcedź go, przepłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości, soląc pod koniec. Po ostudzeniu zmiel w maszynce lub utrzyj.

Pęczak zalej 3 szklankami osolonego wrzątku, a gdy wchłonie płyn, wstaw do nagrzanego piekarnika, by „doszedł”.

Teraz połącz pęczak z grochem. Dopraw solą, cząbrem i pieprzem, okraś słoniną wcześniej pokrojoną w kostkę i stopioną (lub boczkiem). Podawaj z sosem.

Oto przepis: cebule obierz, posiekaj i przesmaż na smalcu, zasyp mąką, po czym lekko zrumień. Zasmażkę rozprowadź szklanką rosołu z kostki, a na koniec dopraw miodem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...