Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zimny sos bazyliowy

Składniki:
  • 1 szklanka posiekanych świeżych liści bazylii
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • sól, szczypta cukru
Do zmiksowania wrzuć posiekaną bazylię, roztarty z solą czosnek, pieprz, cukier, sok z cytryny i orzechy, po czym - stopniowo dolewając olej - zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą masę.
Po wyjęciu z miksera połącz ją z drobno startym serem i dokładnie wymieszaj.

Świetnie smakuje z gotowanym makaronem oraz gotowanymi lub pieczonymi mięsami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...