Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Złocisty sos owocowy

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka jogurtu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • sól
W rondelku podgrzej sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny z cukrem i skórką z pomarańczy, dopraw szczyptą soli, wlej rozprowadzoną wodą (2 łyżki), mąkę kukurydzianą i, stale mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Rondelek ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubij trzepaczką na parze, dodając po jednym żółtku.

Gęsty sos przestudź, dokładnie wymieszaj z jogurtem, przelej do małych słoiczków, przechowaj w lodówce. Podawaj do świeżych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...