Składniki:- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 szklanka jogurtu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- sól
W rondelku podgrzej sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny z cukrem i skórką z pomarańczy, dopraw szczyptą soli, wlej rozprowadzoną wodą (2 łyżki), mąkę kukurydzianą i, stale mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Rondelek ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubij trzepaczką na parze, dodając po jednym żółtku.
Gęsty sos przestudź, dokładnie wymieszaj z jogurtem, przelej do małych słoiczków, przechowaj w lodówce. Podawaj do świeżych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz