Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ryby i szpinaku

Składniki:
  • 25 dag wędzonej ryby
  • 1 kg szpinaku
  • 1/2 bułki paryskiej
  • 2 pomidory
  • 3 zielone papryki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • tłuszcz do formy
  • jarzynka
Rybę (bez ości i skóry) pokrój na małe kawałki. Szpinak opłucz, sparz wrzącą wodą, osącz i dokładnie posiekaj. Obraną cebulę musisz rozdrobnić. Następnie sparz pomidory, obierz je ze skórki, potem pokrój na kawałki. Papryki (bez gniazd nasiennych) pokrój w równe paski.

W głębokim naczyniu rozgrzej olej, włóż cebulę, pomidory, paprykę, kawałki ryby, dodaj musztardę. Wszystkie składniki duś pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Następnie dodaj szpinak i jarzynkę, całość wymieszaj, i duś nadal, by odparował nadmiar wody.

Bułkę pokrój w kostkę, polej mlekiem. Połowę porcji ułóż na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Bułkę przykryj mieszaniną szpinakową. Na szpinaku ułóż pozostałą bułkę. Potrawę zapiekaj bez przykrycia w gorącym piekarniku około 20 minut, aż kostki bułki zrumienią się i staną się chrupkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...