Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ryby i fasoli

Składniki:
  • 40 dag ugotowanej lub upieczonej ryby
  • 2 szklanki suchej fasoli
  • 25 dag pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • tłuszcz do formy
  • 1 ząbek czosnku
  • goździk
  • sproszkowana bazylia
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Fasolę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją pod przykryciem w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając jeden goździk. Pod koniec gotowania posól, odcedź, nie zapomnij o wyjęciu goździka.

Teraz przygotuj rybę. Musisz ją rozdrobnić, usunąć z niej ości, następnie wymieszać z fasolą, szczyptą pieprzu, bazylii i łyżką oleju. Tak przygotowaną włóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, natartego posiekanym czosnkiem i wysmarowanego tłuszczem. Na warstwie ryby ułóż sparzone, obrane ze skórki i przepołowione pomidory, wszystko dopraw solą, a na koniec polej pozostałym olejem.

Potrawę wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 15 minut.
Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...