Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z makaronu, parówek i porów

Składniki:
  • 20 dag makaronu kolanka lub muszelki
  • 20 dag parówek
  • 40 dag porów
  • 25 dag pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do formy
  • sproszkowana papryka
  • pieprz
  • sól
Pory umyj, zielone części odetnij, a białe obgotuj przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Następnie osącz i pokrój w grube krążki. Teraz rozgrzej olej, włóż przygotowane pory, obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory, wszystkie przyprawy, a także pokrojone na plasterki parówki bez osłonek. Wszystkie składniki duś przez 10 minut.

W tym czasie ugotuj makaron w dużej ilości wody. Jeszcze niezupełnie miękki zalej zimną wodą i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Odcedź, wymieszaj z podduszonymi na oleju warzywami i parówkami oraz z połową porcji startego sera.

Potrawę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, polej śmietaną wymieszaną z pozostałym serem i przyprawami. Wstaw do dość mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj do zrumienienia.

Podawaj z sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...