- 20 dag makaronu kolanka lub muszelki
- 20 dag parówek
- 40 dag porów
- 25 dag pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki śmietany
- 20 dag ostrego żółtego sera
- 2 łyżki tartej bułki
- tłuszcz do formy
- sproszkowana papryka
- pieprz
- sól
W tym czasie ugotuj makaron w dużej ilości wody. Jeszcze niezupełnie miękki zalej zimną wodą i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Odcedź, wymieszaj z podduszonymi na oleju warzywami i parówkami oraz z połową porcji startego sera.
Potrawę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, polej śmietaną wymieszaną z pozostałym serem i przyprawami. Wstaw do dość mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj do zrumienienia.
Podawaj z sezonową surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz