Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ryżu

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 kg kurczaka
  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku (może być z puszki)
  • 30 dag włoszczyzny
  • 3-4 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka margaryny
  • tłuszcz do formy
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
Sprawionego kurczaka wraz z oczyszczoną, umytą włoszczyzną zalej wrzącą wodą, ugotuj pod przykryciem przez 30 minut. Następnie usuń kości, a mięso pokrój na małe kawałki. Groszek świeży ugotuj, groszek z puszki - osącz. Na dużej patelni rozgrzej olej, wsyp suchy ryż i smaż do momentu, aż nabierze złotawego koloru, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż ryż wymieszany z mięsem i zielonym groszkiem. Całość polej wywarem z gotowania kurczaka (2 szklanki), posyp startym serem, wiórkami margaryny, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 30 minut. Podawaj z sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...