Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ryb i warzyw

Składniki:
  • 25 dag filetów z halibuta
  • 20 dag filetów z sandacza
  • 8 paluszków z krabów
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 młode cebulki
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka kolb kukurydzy
  • olej
  • sól
  • pieprz
    marynata:
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
Umyte i osuszone filety rybne pokrój w plasterki grubości około 1 cm, a paluszki z krabów na połówki. Włóż je do miski, posyp solą, pieprzem i wymieszaj. Rozczyń składniki marynaty, zalej nią ryby i wstaw do lodówki.

Osącz kukurydzę i pokrój ją na nieduże kawałki, natomiast cukinię i seler w plasterki, a cebulki - w półplasterki. Wszystko to wrzuć do miski z rybami i wymieszaj.

Cztery spore kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem i ułóż na nich przygotowane produkty, skrapiając je pozostałą marynatą i olejem. Lekko zagnij do góry brzegi folii i wraz z porcjami ryby umieść na ruszcie i piecz około 10 minut.

Danie to możesz podać z pieczywem i dipem jogurtowym z chrzanem lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...