Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka włoska

Składniki:
  • 8 jaj
  • 40 dag makaronu
  • 4-5 łyżek keczupu
  • 4 łyżki masła
  • 10 dag startego parmezanu
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • mielona papryka
  • sól
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku na półtwardo (al dente), odcedź i dokładnie wymieszaj z połową masła, pietruszką, keczupem i papryką.

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i wyłóż na niego przygotowany makaron. Łyżką zrób osiem wgłębień, w każde wbij po jaju, lekko posól, posyp parmezanem i grudkami masła. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 25-30 minut.

Tak przygotowana zapiekanka najlepiej smakuje z zieloną sałatą lub sezonowymi surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...