Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z cukinii lub kabaczka

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag cukinii lub kabaczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 25 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz
Cukinię umyj, osusz i pokrój w talarki, a obrany czosnek posiekaj. Cukinię i czosnek przesmaż na gorącym oleju, oprósz solą i pieprzem, a następnie przenieś do rondla. Wlej pół szklanki wody i sok z cytryny, przypraw, podduś przez 3 minuty i przełóż na talerz, zachowując wywar.

Sparzone i obrane ze skórek pomidory poprzekrawaj, wytnij trzpienie, a miąższ posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i wywarem z cukinii oraz przypraw i pogotuj przez 7-10 minut. Podczas gotowania dodaj ser, wymieszaj i odstaw sos do przestudzenia. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę.

Mięso wyrób z jajkiem oraz cebulą i przypraw pieprzem. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym poukładaj kolejno warstwami połowę plasterków cukinii, masę mięsną, połowę sosu, resztę cukinii i sosu. Zapiecz w temperaturze 185°C, co zajmie około 40 minut.

Zapiekankę przyrządzoną z plasterkami kabaczka możesz dodatkowo przyprawić suszonym majerankiem. Pamiętaj jednak, że kabaczek musisz najpierw obrać ze skórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...