- 50 dag cukinii lub kabaczka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 jajo
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki tłuszczu
- sól, pieprz
Sparzone i obrane ze skórek pomidory poprzekrawaj, wytnij trzpienie, a miąższ posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i wywarem z cukinii oraz przypraw i pogotuj przez 7-10 minut. Podczas gotowania dodaj ser, wymieszaj i odstaw sos do przestudzenia. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę.
Mięso wyrób z jajkiem oraz cebulą i przypraw pieprzem. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym poukładaj kolejno warstwami połowę plasterków cukinii, masę mięsną, połowę sosu, resztę cukinii i sosu. Zapiecz w temperaturze 185°C, co zajmie około 40 minut.
Zapiekankę przyrządzoną z plasterkami kabaczka możesz dodatkowo przyprawić suszonym majerankiem. Pamiętaj jednak, że kabaczek musisz najpierw obrać ze skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz