Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka kalafiorowa z serem

Składniki na 4 porcje:
  • 450 g żółtego sera
  • 1 świeży kalafior
  • lub 1 opakowanie mrożonego
  • 3 cebule
  • 500 g pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • gałązka zieleniny
Połowę sera żółtego pokrój na plasterki, a kalafior umyj, podziel na różyczki (mrożonego nie rozmrażaj) i ugotuj go na półmiękko w osolonym wrzątku, następnie osącz.

Na patelni z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju zeszklij obrane i posiekane cebule, dodaj umyte pomidory w ćwiartkach, duś przez 20 minut, po czym przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

W natłuszczonym resztą oleju naczyniu żaroodpornym ułóż plasterki sera oraz różyczki kalafiora i polej je sosem pomidorowo-cebulowym. Pozostały ser zetrzyj na tarce i posyp nim potrawę. Naczynie żaroodporne z zawartością wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz (15 minut) w temperaturze 180°C.

Przed podaniem do stołu przybierz zapiekankę listkami opłukanej i podzielonej na listki natki pietruszki. Podawaj z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...