- 450 g żółtego sera
- 1 świeży kalafior
- lub 1 opakowanie mrożonego
- 3 cebule
- 500 g pomidorów
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier
- gałązka zieleniny
Na patelni z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju zeszklij obrane i posiekane cebule, dodaj umyte pomidory w ćwiartkach, duś przez 20 minut, po czym przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
W natłuszczonym resztą oleju naczyniu żaroodpornym ułóż plasterki sera oraz różyczki kalafiora i polej je sosem pomidorowo-cebulowym. Pozostały ser zetrzyj na tarce i posyp nim potrawę. Naczynie żaroodporne z zawartością wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz (15 minut) w temperaturze 180°C.
Przed podaniem do stołu przybierz zapiekankę listkami opłukanej i podzielonej na listki natki pietruszki. Podawaj z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz