Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka pod kartoflaną pierzynką

Składniki na 6 porcji:
  • 800 g ziemniaków
  • 350 g marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Warzywa obierz i pokrój, a każde z osobna podsmaż na oleju, następnie zaś wszystkie razem podlej rosołem, duś do miękkości, dopraw solą i pieprzem i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i przetrzyj przez praskę. Następnie wymieszaj je z masłem i mlekiem oraz dopraw gałką muszkatołową. Warstwą piure przykryj warzywa, posyp z wierzchu startym serem i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...