Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg niewielkich ziemniaków
  • 60 dag dużych pieczarek
  • 2 dag suszonych prawdziwków
  • 1 opakowanie zupy grzybowej
  • 25 dag śmietany kremówki
  • pieprz, sól
  • 4 łyżki oleju
  • 20 dag mozzarelli
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do formy
Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie (około 20 minut). Obierz 3-4 ugotowane ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce, a resztę pokrój.

Pieczarki umyj, potnij w plasterki i krótko podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym oprósz je solą i pieprzem.

Grzyby suszone starannie opłucz, zalej przygotowaną wcześniej zupą grzybową i obgotuj przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj ze śmietaną i startymi ziemniakami.

W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż warstwami ziemniaki i pieczarki, a następnie oblej je sosem grzybowym i obłóż plastrami mozzarelli. Wstaw na 35 minut do pieczenia w temperaturze 200°C. Przed podaniem posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...