Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z piure

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 dag ziemniaków
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • olej
  • sól, pieprz
Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, zrumień cebulę i czosnek. Teraz dodaj mięso, pomidory wraz z zalewą, kostkę bulionową, całość oprósz solą i pieprzem, po czym duś 25 minut.

Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź, następnie utrzyj je z mlekiem i przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj żaroodporną formę, natłuść ją, a na dnie ułóż mięso. Przykryj je ziemniaczanym piure i posyp żółtym serem. Wierzch potrawy polej rozbełtanym jajkiem i zapiekaj 25 minut w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...