Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag papryki
  • 1 cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
  • 1 niepełna szklanka śmietany (200 ml)
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (natki, szczypiorku, bazylii)
  • sól, pieprz
  • masło do formy
Papryki umyj, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku w temperaturze 220°C, aż lekko sczernieją (około 10 minut). Po wyjęciu, ostrożnie pozdejmuj skórki, poprzekrawaj wzdłuż na pół, oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę.

Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, a boczek pokrój w kostkę. Obrane ziemniaki umyj i potnij w cienkie plasterki. Chili poprzekrawaj wzdłuż i oczyść z pestek.

Boczek wytop na rozgrzanym na patelni oleju, dodaj cebulę i czosnek, i całość razem przesmaż. Teraz wlej sok pomidorowy, dodaj paprykę i chili, i doprowadź sos do wrzenia.

Zagotuj mleko, wlej do niego śmietanę, przypraw solą i obficie pieprzem, po czym zamieszaj.

W żaroodpornej, natłuszczonej formie ułóż boczek z papryką, przykryj go ziemniakami, polej mlekiem ze śmietaną, posyp serem i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Przed podaniem posyp zapiekankę zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...