- 40 dag papryki
- 1 cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 80 dag ziemniaków
- 2 papryczki chili
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
- 1 niepełna szklanka śmietany (200 ml)
- 5 dag startego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej zieleniny (natki, szczypiorku, bazylii)
- sól, pieprz
- masło do formy
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, a boczek pokrój w kostkę. Obrane ziemniaki umyj i potnij w cienkie plasterki. Chili poprzekrawaj wzdłuż i oczyść z pestek.
Boczek wytop na rozgrzanym na patelni oleju, dodaj cebulę i czosnek, i całość razem przesmaż. Teraz wlej sok pomidorowy, dodaj paprykę i chili, i doprowadź sos do wrzenia.
Zagotuj mleko, wlej do niego śmietanę, przypraw solą i obficie pieprzem, po czym zamieszaj.
W żaroodpornej, natłuszczonej formie ułóż boczek z papryką, przykryj go ziemniakami, polej mlekiem ze śmietaną, posyp serem i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Przed podaniem posyp zapiekankę zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz