Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka gospodarska

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 20 dag żółtego sera edamskiego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • przyprawa myśliwska
  • pieprz
  • jarzynka
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Następnie obgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój na cienkie plasterki, śmietanę wymieszaj z jajami i przypraw do smaku

Obraną cebulę pokrój w krążki, zeszklij na oleju (łyżka), dodając wszystkie przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką żaroodpornym naczyniu ułóż połowę porcji ziemniaków, posyp je obficie startym serem i przyprawami. Na ziemniaki wyłóż teraz cebulę i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Całość posyp jarzynką i pieprzem. Następnie ułóż znów cebulę, ziemniaki i kiełbasę, posyp startym serem, i polej śmietaną wymieszaną z jajami.

Potrawę zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę podawaj z sezonowymi surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...