- 1 kg ziemniaków
- 25 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 2 jaja
- 20 dag żółtego sera edamskiego
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżka oleju
- tłuszcz do formy
- 2 łyżki tartej bułki
- przyprawa myśliwska
- pieprz
- jarzynka
Obraną cebulę pokrój w krążki, zeszklij na oleju (łyżka), dodając wszystkie przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką żaroodpornym naczyniu ułóż połowę porcji ziemniaków, posyp je obficie startym serem i przyprawami. Na ziemniaki wyłóż teraz cebulę i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Całość posyp jarzynką i pieprzem. Następnie ułóż znów cebulę, ziemniaki i kiełbasę, posyp startym serem, i polej śmietaną wymieszaną z jajami.
Potrawę zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę podawaj z sezonowymi surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz