- 25 dag ryżu
- 30 dag mielonej cielęciny
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- 1 opakowanie mrożonej marchewki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła lub margaryny
- sól, pieprz
Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój. Podduś razem z mięsem na oleju, następnie dopraw solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, a potem przykryj pozostałym ryżem.
Teraz wrzuć do osolonego wrzątku groszek i marchewkę (oba warzywa osobno). Gotuj 5 minut. Odcedź i ułóż na ryżu.
Wierzch zapiekanki zalej rosołem, wymieszanym z sosem sojowym. Oprósz pieprzem, posyp tartym żółtym serem - zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Tak przygotowana zapiekankę podawaj z dowolną sezonową surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz