Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z cielęciny i ryżu

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag ryżu
  • 30 dag mielonej cielęciny
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 1 opakowanie mrożonej marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • sól, pieprz
Ryż opłucz i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, po czym wymieszaj z połową masła lub margaryny. Połowę ryżu ułóż na spodzie wysmarowanego odłożonym masłem żaroodpornego naczynia.

Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój. Podduś razem z mięsem na oleju, następnie dopraw solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, a potem przykryj pozostałym ryżem.

Teraz wrzuć do osolonego wrzątku groszek i marchewkę (oba warzywa osobno). Gotuj 5 minut. Odcedź i ułóż na ryżu.

Wierzch zapiekanki zalej rosołem, wymieszanym z sosem sojowym. Oprósz pieprzem, posyp tartym żółtym serem - zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Tak przygotowana zapiekankę podawaj z dowolną sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...