Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ziemniaków i bekonu z estragonem

Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu lub łyżeczka suszonego
  • natka pietruszki
  • 30 dag bekonu lub boczku
  • 1 szklanka śmietany 12-proc. lub mleka
  • 15 dag startego sera cheddar
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Połową wyłóż natłuszczone żaroodporne naczynie, posyp solą i pieprzem, a potem posiekaną cebulą, Świeżym lub suszonym estragonem i pokrojonym w kostkę bekonem lub boczkiem. Teraz przykryj pozostałymi ziemniakami. Powierzchnię wygładź, polej śmietaną i przykryj wysmarowaną tłuszczem folią.

Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (200°C) na 1-1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij folię, posyp ziemniaki startym serem i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na 15-20 minut. Zapiekanka powinna mieć lekko brązowy kolor.

Przed podaniem udekoruj danie świeżym estragonem lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...