Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z grzybów

Składniki:
  • 50 dag świeżych grzybów
  • 10 dag słoniny
  • 3 jaja
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • tłuszcz do formy
  • 3 łyżki tartej bułki
  • pieprz
  • sól
Grzyby oczyść i dokładnie opłucz. Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj grzyby, a także obrane i pokrojone w kostkę cebule. Wszystko duś około 25-30 minut, po czym przestudź.

Do miski wbij jaja, wlej śmietanę i wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie ponownie zacznij miksować - teraz dodawaj po trochu uduszone grzyby. Przykryj miskę i nadal miksuj. Do gładkiej masy dodaj tartą bułkę, by wchłonęła nadmiar płynu. Masę przypraw do smaku i włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką.

Potrawę zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Zapiekanka z grzybów jest bardzo smaczna z surówką i ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...