- 60 dag ugotowanych ziemniaków (w łupinach)
- 2 cebule
- 50 dag pomidorów
- 40 dag polędwicy wołowej
- sos pomidorowy
- 1-2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki soli
- czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 5 dag utartego sera gouda
- 1/8 litra kwaśnej śmietany
- masło do formy
Plastry mięsa podsmaż mocno na oleju, po 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmij z patelni, posól i posyp pieprzem.
Wysmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Na ziemniakach ułóż plastry mięsa, skrop je resztą oleju i polej sosem pomidorowym. Układaj następne warstwy z ziemniaków, pomidorów i cebuli. Dopraw solą, pieprzem i roztartym tymiankiem. Wierzch polej śmietaną wymieszaną z utartym serem.
Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut. Podawaj z zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz