Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów

Składniki:
  • 60 dag ugotowanych ziemniaków (w łupinach)
  • 2 cebule
  • 50 dag pomidorów
  • 40 dag polędwicy wołowej
  • sos pomidorowy
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki soli
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 5 dag utartego sera gouda
  • 1/8 litra kwaśnej śmietany
  • masło do formy
Na początku obierz ugotowane dzień wcześniej ziemniaki. Cebulę, pomidory i ziemniaki pokrój w plastry. Umyj mięso, osusz je i pokrój na 5-6 cienkich plastrów. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.

Plastry mięsa podsmaż mocno na oleju, po 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmij z patelni, posól i posyp pieprzem.

Wysmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Na ziemniakach ułóż plastry mięsa, skrop je resztą oleju i polej sosem pomidorowym. Układaj następne warstwy z ziemniaków, pomidorów i cebuli. Dopraw solą, pieprzem i roztartym tymiankiem. Wierzch polej śmietaną wymieszaną z utartym serem.

Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut. Podawaj z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...