Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i grzybów

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag brukselki
  • 6 ziemniaków (60 dag)
  • 1 duża cebula
  • 5 dag suszonych borowików lub podgrzybków (lub 50 dag pieczarek)
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 marchewka (12 dag)
  • 6 łyżek startego sera edamskiego
  • 1 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
    do przygotowania naczynia:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
Grzyby umyj, zalej 3/4 szklanki posolonej wody, gotuj 30 minut, osącz i pokrój w paski. Marchewkę oczyść, umyj, gotuj 20 minut w lekko posolonej wodzie i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i gotuj 20 minut w posolonej wodzie, a następnie ostudź, obierz i pokrój w plastry. Brukselkę oczyść, umyj, ugotuj w posolonej wodzie i osącz. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Ugotowane jajka obierz i pokrój w plastry.

Teraz przygotuj naczynie do zapiekania: wysmaruj je masłem i wysyp bułką tartą, po czym ułóż warstwę ziemniaków, posyp solą i pieprzem oraz zrumienioną cebulę i plasterki marchewki. Następnie ułóż warstwę brukselki i plastry jajek, całość obficie posyp natką, oprósz solą i pieprzem. Wyłóż grzyby, znowu posyp natką, oprószyć solą i pieprzem. Na koniec skrop roztopionym masłem, posyp serem i zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawaj z sałatą i pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...