- 60 dag brukselki
- 6 ziemniaków (60 dag)
- 1 duża cebula
- 5 dag suszonych borowików lub podgrzybków (lub 50 dag pieczarek)
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 marchewka (12 dag)
- 6 łyżek startego sera edamskiego
- 1 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- do przygotowania naczynia:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Teraz przygotuj naczynie do zapiekania: wysmaruj je masłem i wysyp bułką tartą, po czym ułóż warstwę ziemniaków, posyp solą i pieprzem oraz zrumienioną cebulę i plasterki marchewki. Następnie ułóż warstwę brukselki i plastry jajek, całość obficie posyp natką, oprósz solą i pieprzem. Wyłóż grzyby, znowu posyp natką, oprószyć solą i pieprzem. Na koniec skrop roztopionym masłem, posyp serem i zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawaj z sałatą i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz