Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z tuńczykiem

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 15 dag kukurydzy z puszki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
Przygotowanie potrawy zacznij od ugotowania ryżu na sypko. Potem umyj, obierz i drobno pokrój dymkę, cebulę obierz i posiekaj. Kukurydzę i tuńczyka osącz z zalewy. Pomidory sparz, obierz i pokrój w plastry. Na patelni roztop masło, wsyp mąkę, wymieszaj, a następnie rozprowadź zimnym mlekiem. Dodaj cebulę, kukurydzę, dymkę, ocet i tuńczyka. Całość przypraw solą oraz pieprzem i duś 2-3 minuty.

Teraz wysmaruj masłem żaroodporne naczynie. Do naczynia wlej sos tuńczykowo- warzywny i włóż ryż. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Na koniec obficie posyp parmezanem i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Podawaj z dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...