Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki na 6 porcji:
  • 1 1/4 kg ziemniaków
  • biały pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 4 cebule
  • 8 dag masła
  • 3/8 litra bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag parówki
Ugotowane ziemniaki zagnieć z 3 dag masła i mlekiem, przypraw. W garnku roztop 2 dag masła, zeszklij jedną pokrojoną cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę i bulion warzywny, duś 15 minut. Dodaj śmietanę i zasmażkę, zagotuj.

Ułóż w formie ziemniaki, kapustę i usmażone na oleju parówki. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 200°C. Zeszklij na pozostałym maśle resztę cebuli i posyp nią danie 20 minut przed końcem zapiekania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...