Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z cykorii

Składniki:
  • 50 dag cykorii
  • 30 dag gotowanej chudej szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 l mleka
  • 1/8 l białego wytrawnego wina
  • 12 dag sera topionego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
    do formy: masło
Cykorię umyj, osusz i skróć końce głąbów. Pokrój cykorię na paski szer. 1 cm, a szynkę na paski szerokości 1/2 cm. Paski cykorii podsmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem.

Następnie z mąki i masła przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją mlekiem i cały czas mieszając gotuj przez 5 minut. Do sosu dodaj wino i pokrojony na kawałki ser. Całość gotuj tak długo, aż ser całkowicie się roztopi.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wysmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Cykorię i szynkę przełóż do formy, zalej sosem serowym, posyp bułką tartą i pietruszką. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła. Zapiekaj w piekarniku przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...