- 50 dag cykorii
- 30 dag gotowanej chudej szynki
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- biały pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 l mleka
- 1/8 l białego wytrawnego wina
- 12 dag sera topionego
- 2 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- do formy: masło
Następnie z mąki i masła przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją mlekiem i cały czas mieszając gotuj przez 5 minut. Do sosu dodaj wino i pokrojony na kawałki ser. Całość gotuj tak długo, aż ser całkowicie się roztopi.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wysmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Cykorię i szynkę przełóż do formy, zalej sosem serowym, posyp bułką tartą i pietruszką. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła. Zapiekaj w piekarniku przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz