- 1 kapusta włoska (ok. 1 kg)
- 1 mała puszka przecieru pomidorowego
- 1 kostka rosołu drobiowego
- 15 dag tartego żółtego sera
- 2 łyżki bułki tartej
- 20 g masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 2-3 goździki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- farsz:
- 6 dag mielonego mięsa
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka żółta lub zielona
- 1 cebula
- estragon
- 1 ząbek czosnku
- 2 jaja
- 1 mała czerstwa bułka
- 15 dag śmietany
- sól, pieprz
Teraz drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju, dodaj kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę, mielone mięso, namoczoną bułkę, jajka, śmietanę, połowę tartego sera i natkę. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i estragonem, po czym starannie wymieszaj.
Wysmaruj masłem żaroodporne naczynie. Spód wyłóż liśćmi kapusty, przykryj farszem i posyp startym serem. Kładź na przemian przygotowane składniki. Na końcu powinna się znaleźć warstwa kapusty. Całość zalej bulionem drobiowym z kostki, przypraw do smaku i dodaj jałowiec oraz goździki.
Wierzch zapiekanki posmaruj przecierem pomidorowym. Piecz 60 minut w temperaturze 180°C. 20 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posyp resztą tartego sera wymieszanego z bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz