Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kapusta włoska (ok. 1 kg)
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołu drobiowego
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 2-3 goździki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
    farsz:
  • 6 dag mielonego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 1 cebula
  • estragon
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 15 dag śmietany
  • sól, pieprz
Kapustę oczyść, usuń zwiędłe liście, następnie całą główkę zanurz we wrzącej wodzie i blanszuj przez 15 minut. Wyjmij, delikatnie rozłóż liście i je osusz. Z 15 największych wytnij zgrubiałe włókna, a pozostałe pokrój na cienkie paseczki.

Teraz drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju, dodaj kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę, mielone mięso, namoczoną bułkę, jajka, śmietanę, połowę tartego sera i natkę. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i estragonem, po czym starannie wymieszaj.

Wysmaruj masłem żaroodporne naczynie. Spód wyłóż liśćmi kapusty, przykryj farszem i posyp startym serem. Kładź na przemian przygotowane składniki. Na końcu powinna się znaleźć warstwa kapusty. Całość zalej bulionem drobiowym z kostki, przypraw do smaku i dodaj jałowiec oraz goździki.

Wierzch zapiekanki posmaruj przecierem pomidorowym. Piecz 60 minut w temperaturze 180°C. 20 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posyp resztą tartego sera wymieszanego z bułką tartą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...