Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka cebulowa

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg cebuli
  • 6 łyżek masła
  • 4 jaja
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej zielonej lebiodki (oregano) lub łyżka suszonej
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • jarzynka
  • pieprz
Obraną i pokrojoną w plastry cebulę przelej na sicie wrzątkiem i osącz. Utrzyj dokładnie masło (3-4 łyżki) i cały czas ucierając stopniowo dodawaj po jednym żółtku, posiekaną lebiodkę (oregano), jarzynkę i pieprz.

Ubij na sztywno pianę z białek, wymieszaj z utartym masłem (łyżka) parmezanem i szczypiorkiem.

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i lekko posypanego tartą bułką włóż cebulę, zalej ją przygotowaną masą jajeczną. Znów posyp tartą bułką, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...