- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 25 dag piersi kurczaka
- 1 krążek sera camembert
- posiekana natka pietruszki
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka śmietany 12-proc.
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do naczynia
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstwę ryżu. Na ryż połóż mięso w serowym sosie i znów przykryj ryżem. Polej resztą śmietany doprawionej solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wstaw potrawę do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 20 minut.
Podawaj na ciepło z sezonową surówką, np. zieloną sałatą, mizerią lub cykorią.
W ten sam sposób możesz zapiekać ryż bez dodawania mięsa. Wystarczy zapiec go z samym sosem serowym, tzn. serem camembert rozprowadzonym śmietaną i doprawionym zieleniną oraz czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz