Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ryżu i kurczaka

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 25 dag piersi kurczaka
  • 1 krążek sera camembert
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietany 12-proc.
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do naczynia
Na początku rozetrzyj camembert z połową śmietany, dodaj do masy zieleninę i posiekany czosnek, dopraw szczyptą pieprzu. Piersi kurczaka pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj masę serową i całość dopraw do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstwę ryżu. Na ryż połóż mięso w serowym sosie i znów przykryj ryżem. Polej resztą śmietany doprawionej solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wstaw potrawę do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 20 minut.

Podawaj na ciepło z sezonową surówką, np. zieloną sałatą, mizerią lub cykorią.

W ten sam sposób możesz zapiekać ryż bez dodawania mięsa. Wystarczy zapiec go z samym sosem serowym, tzn. serem camembert rozprowadzonym śmietaną i doprawionym zieleniną oraz czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...