Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tradycyjny czerwony barszcz

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • chleb razowy
  • 1 1/2 litra wywaru z warzyw
  • 1 1/2 litra szklanki kwasu buraczanego
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól, cukier
  • odrobina kwasku cytrynowego do smaku
2-3 dni wcześniej przygotuj kwas buraczany: obierz 1 kg buraków, pokrój je w plastry, zalej 2 litrami ciepłej wody i dodaj kawałki chleba razowego ze skórką. Całość przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce.

Ugotuj 1 1/2 litra wywaru z warzyw. Dodaj 1 1/2 szklanki przygotowanego wcześniej kwasu buraczanego, kieliszek czerwonego wytrawnego wina i posiekany ząbek czosnku.

Barszcz zagotuj, przypraw pieprzem, solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem przecedź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...