Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Rosół z kładzionymi kluskami

Składniki:
    kluski:
  • 15 dag mąki
  • 1 jajo
  • woda
  • sól
    rosół:
  • 1 sprawiona kura z podrobami
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 1/2 litra wody
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
Kurę i podroby umyj, po czym zalej zimną wodą, posól i gotuj przez godzinę. Warzywa obierz, opłucz, włóż do garnka z kurą i gotuj jeszcze 30 minut z dodatkiem bulionu z kurczaka dla zintensyfikowania smaku. Potem odcedź i doprowadź do wrzenia.

Jajko umyj w gorącej wodzie, wbij do miseczki, wsyp przesianą mąkę i dodaj tyle wody, aby powstało gęste ciasto. Teraz posól i mieszaj ciasto tak długo aż powstaną pęcherzyki. Kładź małe podłużne kluseczki na przecedzony, wrzący rosół. Potem zamieszaj i gotuj pod przykryciem, aż kluski wypłyną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...