- 30 dag mięsa z kością (cielęciny, kurczaka)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- 3 dag suszonych grzybów
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Do garnka wlej pozostałą wodę (6 szklanek) i włóż mięso. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe, dodaj obraną włoszczyznę i gotuj razem do miękkości. Teraz wyjmij z wywaru miękkie mięso i jarzyny, a włóż pokrojone grzyby i wlej wodę, w której się gotowały.
Zupę zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wymieszaj ze śmietaną. Posyp natką pietruszki. Podawaj z makaronem, kluskami z lanego ciasta lub z groszkiem ptysiowym.
Uwaga! Zamiast śmietany możesz dodać zasmażkę przygotowaną z 3 łyżek tłuszczu i 2 łyżek mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz