Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa grzybowa

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag mięsa z kością (cielęciny, kurczaka)
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Grzyby umyj w zimnej wodzie i zalej w rondelku 2 szklankami wrzątku, potem zostaw na 30 minut, by napęczniały, ugotuj do miękkości. Na koniec ostudź i pokrój w paseczki.

Do garnka wlej pozostałą wodę (6 szklanek) i włóż mięso. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe, dodaj obraną włoszczyznę i gotuj razem do miękkości. Teraz wyjmij z wywaru miękkie mięso i jarzyny, a włóż pokrojone grzyby i wlej wodę, w której się gotowały.

Zupę zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wymieszaj ze śmietaną. Posyp natką pietruszki. Podawaj z makaronem, kluskami z lanego ciasta lub z groszkiem ptysiowym.

Uwaga! Zamiast śmietany możesz dodać zasmażkę przygotowaną z 3 łyżek tłuszczu i 2 łyżek mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...