- barszcz:
- 50 dag buraków
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1 kawałek selera
- 3 suszone grzyby
- 1 litr wody
- 1 szklanka kwasu burakowego
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- ciasto półfrancuskie:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 3 dag cukru
- 2 jaja
- 25 dag masła
- sól
- farsz:
- 35 dag ugotowanej wołowiny
- 8 dag słoniny
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 4 dag masła lub 2 łyżki bulionu warzywnego
- pieprz
Przygotuj ciasto: z mąki, mleka, jajek, soli, 50 g masła, drożdży i połowy cukru zrób ciasto drożdżowe. Drugą połowę cukru utrzyj z resztą masła. Ciasto drożdżowe rozwałkuj, ułóż na nim masło, przykryj je wystającymi rogami ciasta i ponownie rozwałkuj. Następnie złóż ciasto na 3 części, znowu rozwałkuj i jeszcze raz tę czynność powtórz i włóż ciasto do lodówki.
Przygotuj farsz: odciśnij namoczoną bułkę i w ciągu 20 minut ugotuj słoninę. Mięso, słoninę, bułkę oraz posiekaną i zrumienioną na maśle cebulę zmiel w maszynce. Dodaj bulion i pieprz, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj na placek grubości około 6 mm i potnij na kwadraty o boku 10 cm. Na środku każdego z nich umieść farsz, farsz przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep, a następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Upiecz w temperaturze 200-220°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz