Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Barszcz z pasztecikami z ciasta półfrancuskiego

Składniki:
    barszcz:
  • 50 dag buraków
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 kawałek selera
  • 3 suszone grzyby
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
    ciasto półfrancuskie:
  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 dag cukru
  • 2 jaja
  • 25 dag masła
  • sól
    farsz:
  • 35 dag ugotowanej wołowiny
  • 8 dag słoniny
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 4 dag masła lub 2 łyżki bulionu warzywnego
  • pieprz
Przygotuj barszcz: dokładnie umyte grzyby zalej niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na 2 godziny. Obrane umyte warzywa pokrój w paski, zalej litrem wrzącej wody, wrzuć namoczone wcześniej grzyby, dodaj sól, a po godzinie gotowania wywar przecedź i odstaw na bok. Oddzielnie upiecz w łupinach wyszorowane buraki. Gdy będą miękkie, obierz je i potnij w cienkie paseczki, odkładając na później 2 łyżki tych paseczków. Pozostałe zalej kwasem burakowym, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, po czym przecedź, połącz z wywarem z warzyw oraz grzybów i zagotuj. Gotowy barszcz dopraw solą, pieprzem, cukrem i śmietaną rozbitą z mąką. Dodaj odłożone 2 łyżki buraków i jeszcze przez parę minut pogotuj.

Przygotuj ciasto: z mąki, mleka, jajek, soli, 50 g masła, drożdży i połowy cukru zrób ciasto drożdżowe. Drugą połowę cukru utrzyj z resztą masła. Ciasto drożdżowe rozwałkuj, ułóż na nim masło, przykryj je wystającymi rogami ciasta i ponownie rozwałkuj. Następnie złóż ciasto na 3 części, znowu rozwałkuj i jeszcze raz tę czynność powtórz i włóż ciasto do lodówki.

Przygotuj farsz: odciśnij namoczoną bułkę i w ciągu 20 minut ugotuj słoninę. Mięso, słoninę, bułkę oraz posiekaną i zrumienioną na maśle cebulę zmiel w maszynce. Dodaj bulion i pieprz, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj na placek grubości około 6 mm i potnij na kwadraty o boku 10 cm. Na środku każdego z nich umieść farsz, farsz przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep, a następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Upiecz w temperaturze 200-220°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...