Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety ziemniaczano-serowe

Składniki na 12-16 porcji:
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag tłustego białego sera
  • 2 jaja
  • 1 duża cebula (10 dag)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek bułki tartej
  • po 1 łyżeczce tymianku, cząbru i majeranku
  • sól, pieprz
  • 8 łyżek oleju do smażenia
Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i zmiel razem z serem. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a czosnek - po oczyszczeniu z łupin - posiekaj. Cebulę oraz czosnek zrumień na łyżce oleju i dodaj do ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i z otrzymanej masy uformuj kotlety, poobtaczaj je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...