- ciasto:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
- 20 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 8 jaj
- 30 dag mąki
- 2 łyżki budyniu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy
- krem:
- 6 żółtek
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 3 łyżki ajerkoniaku
- 1/2 szklanki naparu herbacianego
- 1 łyżka wódki
- do dekoracji:
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
- 5 dag migdałów
- skórka pomarańczowa
- owoce
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaj (po łyżce) resztę cukru pudru. Ubite białka wyłóż na ciasto i delikatnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Zrób krem: żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem. Wystudź i nadal ubijając dodawaj po łyżce miękkie masło. Gdy krem będzie gładki i aksamitny, dodaj ajerkoniak, wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
Napar herbaciany wymieszaj z wódką. Ciasto przekrój na trzy krążki, skrop ponczem herbacianym.
Odłóż 3 łyżki kremu. Resztę podziel na dwie równe części. Jedną z nich rozsmaruj na pierwszym krążku i przykryj drugim. Rozsmaruj drugą część kremu, przykryj trzecim krążkiem ciasta. Wierzch tortu cienko posmaruj odłożonym wcześniej kremem.
Dekoracja: przygotuj polewę czekoladową zgodnie z przepisem na torebce. Polej nią wierzch i boki tortu. Migdały sparz, połowę posiekaj i upraż na patelni. Obsyp nimi boki tortu. Wierzch udekoruj według uznania migdałami, skórką i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz