Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort czekoladowy na każdą okazję

Składniki na 12 porcji:
    ciasto:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy
    krem:
  • 6 żółtek
  • 20 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • 1/2 szklanki naparu herbacianego
  • 1 łyżka wódki
    do dekoracji:
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
  • 5 dag migdałów
  • skórka pomarańczowa
  • owoce
Zacznij od przygotowania ciasta: czekoladę rozpuść na parze, a margarynę utrzyj z połową cukru pudru. Teraz - cały czas ucierając - dodawaj po jednym żółtku i czekoladę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z budyniem w proszku, kakao i proszkiem do pieczenia.

Białka ubij z solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaj (po łyżce) resztę cukru pudru. Ubite białka wyłóż na ciasto i delikatnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Zrób krem: żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem. Wystudź i nadal ubijając dodawaj po łyżce miękkie masło. Gdy krem będzie gładki i aksamitny, dodaj ajerkoniak, wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

Napar herbaciany wymieszaj z wódką. Ciasto przekrój na trzy krążki, skrop ponczem herbacianym.

Odłóż 3 łyżki kremu. Resztę podziel na dwie równe części. Jedną z nich rozsmaruj na pierwszym krążku i przykryj drugim. Rozsmaruj drugą część kremu, przykryj trzecim krążkiem ciasta. Wierzch tortu cienko posmaruj odłożonym wcześniej kremem.

Dekoracja: przygotuj polewę czekoladową zgodnie z przepisem na torebce. Polej nią wierzch i boki tortu. Migdały sparz, połowę posiekaj i upraż na patelni. Obsyp nimi boki tortu. Wierzch udekoruj według uznania migdałami, skórką i owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...