Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort naleśnikowy

Składniki na 8 porcji:
    naleśniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie kefiru (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
    nadzienie:
  • 4 jaja
  • 10 dag sera cheddar
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 szklanka śmietany
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, biały pieprz
Zacznij od przygotowania naleśników - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zmiksuj i odstaw na 30 minut. Potem rozgrzej na patelni olej i usmaż 8 naleśników, rumieniąc je z obu stron. Osącz je z tłuszczu.

Teraz czas na nadzienie: śmietanę podgrzej z papryką i curry, dodaj pokrojony w drobna kostkę ser, wszystko dokładnie rozpuść. Następnie roztrzep jajka, wlej je do śmietany i cały czas ubijaj, aż sos zrobi się gęsty. Uważaj, by się nie przypalił!

Naleśniki posmaruj ciepłą masą, ułóż jeden na drugim - naleśnikowy tort posyp posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...